TomTom Spark

Getest: TomTom Spark

Al een tijdje dacht ik na over het aanschaffen van een sporthorloge. Ik wist alleen niet welke ik zou moeten kiezen. Dat er ingebouwde hartslagmeting op moest zitten was in ieder geval een vereiste. En toen kreeg ik via Followfitgirls de uitnodiging voor de perspresentatie van de TomTom Spark! Die uitnodiging kwam als geroepen. Dus ging ik op donderdag 10 december naar Amsterdam voor deze leuke avond, georganiseerd door Runner’s World en TomTom. Hoe deze avond was, kun je hier lezen. Aan het eind van de avond gingen we allemaal naar huis met een gloednieuwe TomTom Spark. Die moest natuurlijk getest worden, en hoe hij me tot nu toe bevalt ga ik je nu vertellen.

 

Wat is de TomTom Spark?

De TomTom Spark is er in verschillende uitvoeringen. De meest eenvoudige uitvoering kost 149 euro en heeft geen hartslagmeter en ook geen muziek opslag. Voor 50 euro extra kun je kiezen voor hartslagmeter (zonder borstband) of voor muziek. Voor 100 euro extra heb je beide functies.
Ik ga het hebben over de meest uitgebreide versie, de TomTom Spark Cardio + Music. Deze kost 249 euro. De kernfuncties van dit horloge zijn:
– 24/7 activity tracking, je kunt hem dus ook gedurende de dag gebruiken als stappenteller en ook als slaaptracker.
– GPS-tracking, waardoor je dus je routes kunt zien na een buitenactiviteit (hardlopen, wandelen, fietsen, skeeleren, enz).
– MultiSport-Modus, waarmee je diverse sporten kunt tracken. Het is dus niet alleen een hardloophorloge, maar multifunctioneel inzetbaar.
– Ingebouwde hartslagmeter, en dat is echt ideal, want zo hoef je geen irritante borstband te dragen.
– Opslag voor meer dan 500 nummers, en bij aankoop staat Ministry of Sound er al op. Dat is 30 minuten aan lekkere hardloopmuziek.
– Bluetooth headset, maar volgens mij zit die er niet standaard bij, maar is ook nog apart te koop voor 50 euro.

TomTom Spark, de eerste indruk

Het horloge wordt geleverd in een stevig doosje, met daarin uiteraard het horloge, een oplaadkabel, de handleiding en in ons geval ook een bluetooth headset met oplaadkabeltje. Dit is de meest uitgebreide versie van de TomTom Spark, namelijk met ingebouwde hartslagmeter en 3Gb aan opslagruimte voor muziek, en een bijgeleverde headset. Deze versie kost EUR249,00.

De TomTom Spark is verkrijgbaar in 2 maten; large en small. We kregen allemaal een large, maar de banden zijn verwisselbaar dus ik ga binnenkort een small aanschaffen. De grote maat is meer geschikt voor mannenpolsen en hoewel hij me wel past, is hij toch net wat aan de grote kant.

Voor het eerste gebruik moet je het horloge koppelen met je telefoon. Daarvoor installer je de TomTom MySports app en laat je je telefoon en horloge elkaar vinden via bluetooth. Je kunt het horloge daarna meteen gebruiken. Om het op te laden, haal je het klokje uit de band, klikt de lader eraan en stopt hem in je computer. Dan wordt er automatisch een programmaatje op je computer geinstalleerd, waarmee steeds de nieuwste software op je horloge wordt gezet. Tot nu toe werkt het allemaal heel gemakkelijk.

De TomTom Spark is voorzien van slechts 1 knop, die op 4 manieren in te drukken is (naar rechts, links, boven en onder). Zo is hij ook tijdens het trainen eenvoudig te bedienen.
Het schermpje is heel eenvoudig. Zwart wit en zonder poespas.

Hoe werkt hij in de praktijk?

En dan naar buiten. Tijdens de lanceringsavond gingen we met een klein groepje direct een rondje rennen in Amsterdam, om alvast een eerste indruk te krijgen. Als je het horloge omdoet vindt hij binnen enkele seconden je hartslag. Ik kan niet bepalen of dit accuraat is, ik heb niet eerder mijn hartslag gemeten en heb geen vergelijkingsmateriaal.
Door het horloge te koppelen aan je telefoon, vindt hij sneller een GPS signaal. We stonden met zijn zessen buiten en binnen no time had iedereen GPS signaal. Het horloge geeft dan een trilsignaal en een geluidje (wat me doet denken aan Supermario, het moment dat hij een paddestoel pakt) en je kunt gaan rennen. Er komt dan ook “start” op je scherm. Door naar rechts te klikken start je je workout. Tijdens het lopen kun je eenvoudig op je horloge zien wat je status is. Door een keer naar beneden te klikken, kun je van scherm wisselen en zo kiezen welke informatie je wilt zien. Er staan steeds 3 waarden in beeld. Je kunt zelf kiezen welke waarde, en welke je het grootst in beeld wilt hebben. Ik stel hem meestal zo in dat ik steeds kan zien welke snelheid ik op dat moment heb. Daaronder staat dan bijvoorbeeld welke afstand ik al heb afgelegd en hoe lang ik al bezig ben. Maar je kunt ook kiezen voor je gemiddelde snelheid, het aantal kcal en je hartslag.

Inmiddels heb ik hem een aantal keer getest. Met hardlopen, maar ook met fietsen en tijdens de groepslessen die ik op de sportschool heb gegeven. Ik moest even wennen aan de bediening. Ik ben niet zo goed met gadgets, en als je een knop dan op 4 manieren kunt indrukken, druk ik geheid 3x de verkeered kant op voor ik het juiste scherm heb gevonden. Maar al doende leert men, dus na een paar keer gebruiken begin ik mijn TomTom Spark steeds beter te begrijpen. Wat ook heel handig is, is dat de verlichting op het horloge aan gaat door er even je hand op te leggen. Dus geen knopjes zoeken onderweg.

Wat me opvalt is dat hij al binnen een paar seconden je hartslag vindt. GPS signaal vinden duurde in eerste instantie even, maar ik merkte dat hij direct signaal oppikt zodra ik buiten ga staan. Volgende keer meteen buiten gaan staan dus! Ik vind het display handig, ik kan tijdens het lopen precies zien wat ik wil zien en de knop werkt ook handig.

Het horloge werkt ook als activity tracker, zo kun je gedurende de hele dag bijhouden hoeveel stappen je hebt gezet, wat je hartslag doet gedurende de dag, en zelfs hoeveel je hebt geslapen. Ik gebruik hem hiervoor niet, ik vind hem toch wel erg grof en sportief om als dagelijks horloge te dragen. Een horloge is voor mij ook wel een sieraad, en dat is de TomTom Spark bepaald niet.

Resultaten bijhouden met TomTom Spark

Na je workout kun je het horloge synchroniseren met je telefoon. Ik moet zeggen dat ik dat niet al te snel vond gaan. Je bent toch al snel 2 minuten aan het wachten tot hij de gegevens heeft overgezet.
Maar als hij eenmaal klaar is met synchroniseren, kun je ook direct heel wat gegevens aflezen van je telefoon. Zo geeft hij aan welke route je precies hebt gelopen, wat je (gemiddelde) snelheid was, hoeveel kcal je hebt verbrand en kun je zien wat je hartslag was en hoeveel procent van de totale workout tijd je in bepaalde hartslagzones hebt getraind.
Tijdens het hardlopen blijft mijn hartslag heel stabiel rond de 160 slagen per minuut. Volgens TomTom train ik dan op snelheid, maar ik kan niet zeggen dat ik sneller word. Ik ga me binnenkort eens verdiepen in mijn hartslagzones en kijken hoe ik beter kan trainen.

Tot nu toe bevalt de TomTom Spark me goed. Ik kan nog geen afstand doen van Runkeeper, dus mijn telefoon gaat voorlopig nog wel mee met hardlopen.

Het synchroniseren naar je telefoon duurt enkele minute
De route en totaalgegevens

 

Tempo, snelheid en hartslag per kilometer

 

De hartslagzones waarin ik heb gezeten tijdens de training

 

Duidelijke verdeling van de hartslagzones

De voor- en nadelen:
Nog even op een rijtje wat de voor- en nadelen zijn van dit horloge. Voor mij is dit het eerste sporthorloge wat ik heb getest, dus ik kan het niet vergelijken met andere sporthorloges.

Voordelen:
– Hartslagmeting zonder borstband werkt echt heel fijn;
– Wisselbare banden, small en large en binnenkort ook in verschillende kleuren verkrijgbaar;
– Er kan muziek op gezet worden, waardoor je zonder telefoon de deur uit kunt en je met draadloze headset kunt luisteren;
– Hij is waterdicht, handig voor in de regen en je kunt er ook mee zwemmen;
– Multisport-functie, waarmee je alle soorten trainingen kunt tracken;
– Stappenteller/activitytracker, leuk extraatje als je hem dagelijks wilt dragen;
– 1 Knop, gemakkelijke bediening.

Nadelen:
– Hij kan (nog) geen connective maken met je telefoon, dus je kunt geen oproepen en berichte ontvangen via je horloge, iets wat andere merken wel bieden;
– Hij heeft een basic en niet heel mooi zwart wit schermpje;
– Het synchroniseren met je telefoon duurt toch wel een paar minute;
– Ik zou het best lasting vinden als ik mijn horloge elke zoveel dagen zou moeten opladen.

Advertenties

3 gedachtes over “Getest: TomTom Spark

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s