Gezond tussendoortje: balletjes van dadels en cashewnoten

Kennen jullie de Raw Bite repen? Superlekker en helemaal raw en zonder toevoegingen. Mijn favoriet is de oranje versie, cashew. Nou zat ik laatst de ingrediënten te bekijken en daar was ik zo doorheen. Deze reep bestaat namelijk uit 50% cashewnoten en 50% dadels. Dat kunnen we zelf toch ook!
Dus ik ging zelf aan de slag met deze ingrediënten om een gezond tussendoortje te maken. Het resultaat zie je hier!

Wat heb je nodig?

Om de balletjes te maken heb je een zak ongezouten (liefst ongebrande) cashewnoten nodig. Ik gebruikte een zak van Lidl van 200 gram. En natuurlijk dadels, ik kocht een zakje van 250 gram bij Albert Heijn. Ook heb je een keukenmachine nodig om alles fijn te hakken en eventueel wat topping, zo heb ik geraspte kokos gebruikt om de balletjes doorheen te rollen. Je zou er bijvoorbeeld ook rauwe cacao doorheen kunnen doen.

Hoe maak je ze?

 
Ik ben begonnen met het fijnhakken van de cashewnoten. Gewoon in de keukenmachine en hakken maar. Ik heb ze heel fijn gehakt. Daarna heb ik de fijngehakte cashewnoten in een andere kom gedaan en ben ik de dadels gaan hakken. Eerst met een mes in kleine stukjes en daarna ook de keukenmachine in.
Dan is het een kwestie van uitproberen welke verhouding cashewnoten/dadels je gaat gebruiken. Op de Raw Bites staat 50/50, maar ik heb meer dadels dan cashewnoten gebruikt. Ik vond het anders niet goed genoeg aan elkaar plakken. Ik gok dat ik zo’n 50 gram cashewnoten over heb, terwijl ik wel alle dadels heb gebruikt. In dit geval heb ik dus 150 gram cashewnoten en 250 gram dadels gebruikt.
Als je alles door elkaar hebt gemixt (ook weer met de keukenmachine) heb je een soort korrelige massa. Het is niet heel erg plakkerig, maar je kunt heel gemakkelijk met je handen balletjes maken van het mengsel. Door de kleverige dadels blijft alles goed aan elkaar plakken. Als je de balletjes daarna door het kokosrasp rolt, blijft de buitenkant wat droger en kun je ze beter vastpakken zonder al te plakkerige vingers te krijgen.
Als ze klaar zijn kun je ze het beste in de koelkast zetten, dan worden ze nog wat steviger.
Ik wilde deze balletjes maken voor mijn hardlooprondje, dus toen ik ze in de koelkast had gezet trok ik snel mijn hardloopkleren aan en ging naar buiten… Waar het keihard regende… Had ik dat nou maar andersom gedaan! Nou ja, dan maar in mijn hardloopkleren op de bank met een kop thee en een paar cashew-dadelballetjes!

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s