Getest: Fitbit Charge HR

Zoals jullie misschien wel weten, draag ik al een hele tijd een stappenteller, of activity tracker zoals ze ook vaak worden genoemd. De afgelopen tijd heb ik de Fitbit Flex gedragen. Een review over deze activity tracker kun je hier lezen. Sinds kort heb ik een Fitbit Charge HR. Wil je weten hoe deze bevalt? Lees dan verder!

Mijn Fitbit Flex had al sinds een tijdje het probleem dat hij niet goed meer werd opgeladen. Het leek of er een slecht contact was tussen de tracker (die moet je bij de Flex uit het armbandje halen) en de lader. Meestal lukte het nog als ik er een cocktailprikker tussen duwde. Maar opeens deed hij helemaal niks meer. Oh nee!! En ik was zo’n beetje vergroeid met mijn Fitbit! Omdat ik de Fitbit Charge HR al een tijdje op het oog had, bestelde ik deze dezelfde dag nog via Bol.com voor € 129,95. De volgende dag lag hij voor me klaar bij het afhaalpunt van de plaatselijke Albert Heijn. Ideaal.

Inmiddels draag ik deze stappenteller 3 weken. Wil je weten hoe hij me bevalt? Lees dan verder!

Aanvulling februari 2017: inmiddels heb ik mijn Fitbit Charge HR ingeruild voor een Fitbit Charge 2. Benieuwd hoe die bevalt? klik dan hier.

Eerste indruk (uiterlijk)

De Fitbit Charge HR komt in een klein, stevig doosje en is leverbaar in maat S of L en in de kleuren zwart, paars en blauw. Ik heb een zwarte in maat S. Er zit behalve de armband ook een kabeltje in om hem op te laden. Dat kabeltje is vrij kort, waardoor hij maar wat hangt te bungelen als ik hem met een USB lader (van mijn iPhone) in het stopcontact oplaad. Verder zit er ook nog een klein dingetje bij, blijkbaar een draadloos sync dongel. Ik heb alleen nog niet ontdekt hoe dat nou precies werkt. Maakt niet uit, want ik synchroniseer gewoon via Bluetooth.

De Fitbit Charge HR is wat breder dan de Fitbit Flex. Dat heeft me even doen twijfelen of ik hem wel wilde hebben. De Flex droeg ik altijd naast mijn horloge, omdat ik het niet fijn vind als ik iets om beide polsen moet dragen. Ondanks de iets bredere band, past hij op zich wel naast mijn horloge. Op zich is dat niet nodig, want de Fitbit Charge HR heeft ook een klokje. Je kunt hem dus ook als horloge dragen.

Het is een flexibele plastic band met een gespsluiting. Aan de bovenkant zit een klein display en aan de zijkant zit een klein knopje. Als je op het knopje drukt, of je tikt op de band, komt eerst de tijd in het display te staan. Als je nog een keer drukt of tikt zie je 2 voetjes en daarna het aantal stappen dat je al hebt gezet. Nog eens klikken en je ziet een hartje, waarna je hartslag in beeld komt. Verder zie je een pijltje en de gelopen afstand (gebaseerd op het aantal stappen), een trapje en het aantal trappen die je die dag hebt beklommen, en een vlammetje met het totaal aantal kcal dat je op dat moment hebt verbrand. Als laatste zie je wanneer je volgende wekker af gaat. Welke onderdelen je allemaal op je display wilt laten verschijnen kun je op de app op je telefoon instellen.

Fitbit_Charge_HR_1

Welke functies heeft de Fitbit Charge HR?

De Fitbit Flex is vooral bedoeld als stappenteller. Hij telt hoeveel stappen je hebt gezet en hoeveel kilometer dat dan ongeveer is. Ook houdt hij je slaap bij en zit er een stille wekker op. De Fitbit Charge HR kan dit ook allemaal, maar heeft behalve een display ook als extra een geïntegreerde hartslagmeter. Je hoeft dus geen hartslagband om je borst te dragen. Aan de achterkant van de band zitten 2 groene lampjes. Deze schijnen door je huid heen en “zien” je bloed voorbij komen. Zo meet hij het aantal hartslagen per minuut. Hij geeft dan ook aan in welke hartslagzone je zit, en hoeveel uur per dag je in de zones rust, vetverbranding, conditie en peak hebt gezeten. Wat deze Fitbit ook heeft, is dat je hem kunt laten trillen als je een oproep krijgt. Op het display komt dan te staan wie je belt. Op mijn werk is dit al een paar keer van pas gekomen, omdat ik altijd toevallig net word gebeld als ik even van mijn plek af ben.

Fitbit_Charge_HR_2

Hoe bevalt hij? Ik draag hem nu een week of 3, en ik heb een aantal plus- en minpunten voor deze stappenteller. Laten we beginnen met de pluspunten.

  • Hartslagmeting. Dit is toch wel handig om te hebben. Ik zie nu precies hoe lang ik per dag in de vetverbrandingszone heb gezeten, en hoe lang in de andere zones. Mijn rusthartslag was altijd heel erg laag, maar ik heb gemerkt dat dit niet meer zo is. Toch maar eens iets aan mijn conditie gaan doen… Ik zie ook dat ik weinig in de conditionele zone kom, en in de peak zone eigenlijk nauwelijks. Voor mij een teken dat ik wat harder kan trainen, wat meer van mezelf kan vragen.
  • Het display. Dit is toch wel handiger dan de Fitbit Flex die geen display had. Nu hoef ik niet meer mijn telefoon erbij te pakken als ik snel wil zien hoeveel stappen ik die dag al heb gezet. Ik stel hem zelf overigens in op 12.000 stappen per dag. Standaard staat Fitbit op 10.000 stappen per dag, als je dat gehaald hebt gaat hij trillen (blijft een leuk momentje).
  • De manier van opladen. De Fitbit Flex had een los batterijtje wat je eruit moest halen om op te laden. Daardoor moet je de band een beetje tegen zijn ronde vorm in buigen, waardoor mijn bandje al verschillende keren is stuk gegaan. De Fitbit Charge HR bestaat uit 1 deel, je hangt het hele bandje met een kabeltje aan een USB poort (of via een USB stekker (die er niet bij wordt geleverd) in het stopcontact).
  • Handige app. Dit geldt voor alle Fitbit modellen, de overzichtelijke app maakt het gemakkelijk om je vorderingen bij te houden. Het is ook heel leuk om te vergelijken. En je kunt vrienden maken met andere Fitbit gebruikers, en zo wedstrijdjes doen, bijvoorbeeld wie het grootste aantal stappen heeft gedurende een week of een weekend.

Uiteraard zijn er ook wel wat nadelen.

  • Hij is wat grof. Ik had toch echt heel graag een mooi vrouwelijk bandje gehad, wat eruit ziet als een armband en leuk naast je horloge te dragen is. Mocht je naar zoiets op zoek zijn, kijk dan eens naar de Jawbone UP.
  • Hij is snel leeg. Gisteren deed hij het niet meer, waardoor ik er pas te laat achter kwam dat hij opgeladen moest worden. Je krijgt een mail van Fitbit waarin staat “Your battery is low”, maar blijkbaar komen die mails toch niet op tijd. Hij haalt het in ieder geval geen 5 dagen met een volle batterij. Je moet dus bv op reis altijd het kabeltje bij je hebben.
  • Synchroniseren gaat niet snel. En soms synchroniseert hij helemaal niet. Dan blijft er 5 minuten “searching” staan en geef ik het maar op, om het later nog eens te proberen.
  • Duidelijkere verdeling hartslagzones. Ik had dat graag wat specifieker gezien. Nu zie je een grafiek, maar niet precies van hoe laat tot hoe laat je in welke zone zat. Juist met sporten zou ik dat graag terug willen kunnen zien. Je ziet het nu wel globaal, maar ik ben juist benieuwd dat als mijn les om 19.00 uur begint, wanneer mijn hartslag dan precies in welke zone terecht komt.

Hieronder zie je op het eerste plaatje het resultaat van een dag heel veel lopen.Daarnaast zie je 2 plaatjes van mijn hartslag op een willekeurige  dag.

 

Advertenties

4 gedachtes over “Getest: Fitbit Charge HR

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s