30 day challenge: IKPAS, een maand geen alcohol

Ik ben geen grote drinker. Er gaat vaker een week voorbij waarin ik niet heb gedronken, dan dat ik weekenden lang aan de wijn zit. Ik vind een wijntje lekker, vooral bij het eten, of als ik gezellig met een vriendin ga bijkletsen. Meestal blijft het dan bij 2 wijntjes. Tijdens een avondje in de kroeg neem ik gemiddeld 4 glazen wijn, en drink ik tussendoor vaak water of spa rood.

Ik haat het gevoel van dronken zijn, en nog meer haat ik het ziek zijn door alcohol. Helaas word ik meestal eerder ziek dan dronken. Menig avond eindigde voor mij na slechts 4 glazen wijn in een innige omhelzing met de toiletpot. Bij mij werkt het niet zo dat ik een keer alles eruit gooi en me dan weer prima voel. Nee, ik ben de hele nacht ziek. En de dag erna vaak ook nog. Soms heb ik zelfs een kater als ik de avond ervoor maar 2 glaasjes heb gedronken.

Zo moeilijk kan het voor mij dan toch niet zijn om een maand alle alcohol te laten staan? Daarom neem ik de proef op de som en heb ik me aangemeld via www.ikpas.nl om vanaf 1 maart een maand lang geen alcohol te drinken.

ikpas_2

Waarom een maand geen alcohol? Uit onderzoek is gebleken, dat mensen die een maand lang geen alcohol drinken, de 6 daarop volgende maanden aanzienlijk minder drinken. Ook konden ze gemakkelijker nee zeggen na deze maand. Mooi meegenomen toch? Of deze resultaten nou zo betrouwbaar zijn weet ik niet, aangezien in dit onderzoek de alcoholvrije maand in januari plaatsvond. En als je dan 6 maanden lang minder drinkt, ben je mooi op tijd om tijdens de zomer weer lekker aan de drank te gaan op alle festivals, feestjes, terrasjes, barbecues en ga zo maar door. Met andere woorden, de maanden januari tot en met juni zijn volgens mij de maanden waarin je relatief het minste drinkt. Of ben ik de enige die dat denkt?

Maar het onderzoek wees ook uit dat er het niet drinken een grote verbetering opleverde op het gebied van slaap, energie en concentratie en ook een betere huid werd geconstateerd. Al met al een goed idee om eens te proberen. Al vraag ik me af of het bij mij zoden aan de dijk zet, met die paar glaasjes per maand.

De nadelen van alcohol

Een lekker drankje op zijn tijd is natuurlijk heel gezellig en lekker, maar wat zijn nou eigenlijk de nadelen van alcohol? Als je af en toe een wijntje drinkt zullen de nadelen wel meevallen, maar als je vaak drinkt, moet je hier eens over nadenken:

  • Calorieën… Niemand houdt van dat woord! En laten er nou net heel veel calorieën in alcohol zitten. Een gram alcohol levert 7 kcal. Een gram vet levert 9 kcal en een gram koolhydraten en proteïne 4 kcal. Maar het grote verschil is dat vet, koolhydraten en proteïnen nog voedingsstoffen leveren. Je lichaam kan er nog iets mee. It does NOT fit your macro’s dus! Alcohol levert helemaal geen voedingsstoffen. Je lichaam hoeft zelfs helemaal niks te doen om deze te verteren. Hallooo bierbuik!
  • Je lever ziet alcohol als gifstoffen en zal dus eerst aan de slag gaan om die gifstoffen weg te werken, waardoor hij het verwerken van andere stoffen (zoals vet) in de wachtrij zet. Dus terwijl je lever de alcohol verwerkt, worden er geen andere stoffen afgebroken. Dus ook niet die pizza die je als de kroeg sluit nog even lekker naar binnen werkt.
  • Die pizza willen we allemaal als we gedronken hebben. Dit komt doordat de lever je suikerspiegel stabiliseert, maar niet als hij druk is met het afbreken van alcohol. Daardoor daalt je suikerspiegel en krijg je behoefte aan koolhydraten.

Wist je trouwens dat een Pina Colada 490 kcal bevat? Een glas zoete witte wijn bevat 165 kcal, een glas droge witte wijn en rode wijn 125 kcal, bier 153 kcal en champagne bevat slechts 84 kcal per glas. Kom maar door met die champagne!

Hoe pak je de 30 day challenge aan?

Prik een datum, en daarvoor is de site van ikpas natuurlijk een prima stok achter de deur. Als je je eenmaal hebt aangemeld, moet je wel. Anders faal je, vind ik tenminste. Deel op social media dat je meedoet, gebruik #ikpas en @ikpasnl en schaf eventueel een speldje of armbandje aan, die te koop zijn via de website. Zorg dat je omgeving weet dat je deze 30 day challenge doet, misschien doen ze wel met je mee.

En wat zijn nou 30 dagen? Als je precies 80 jaar wordt, heb je dus 62 jaar over waarin je alcohol mag drinken. Dat zijn 22.630 dagen (en dan heb ik de schrikkeljaren niet eens meegeteld). Dus die 30 dagen zijn dan toch te verwaarlozen?

Heb je van die mensen om je heen die je maar blijven pushen om toch een drankje te nemen, bestel dan gewoon een spa rood en doe alsof het een gin-tonic is. Of neem een wodka-cola (zonder wodka uiteraard). Of zeg dat je een antibioticakuur hebt.

Je kunt er ook een weddenschap van maken. Als het jou lukt 30 dagen geen druppel alcohol te drinken, dan staat daar een tegenprestatie tegenover. Van je vrienden, van je familie, of van jezelf. En jij bent die maand gewoon lekker elke keer de Bob. En je wordt elke zaterdag- en zondagochtend gewoon fris en fruitig wakker.

Zijn jullie al om? Wie doet er met me mee? Tag mij @ellensteuten en @ikpasnl op Instagram! Ik ben benieuwd! Je kunt je vandaag nog aanmelden.

Na een maand deel ik uiteraard mijn ervaringen met jullie.

Advertenties

2 gedachtes over “30 day challenge: IKPAS, een maand geen alcohol

  1. Pingback: ElleFit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s