philips_viva_

Review: Philips Viva HR1836/00 sapcentrifuge

Al een tijdje denk ik er over na om een sapkuur van 3 dagen te gaan doen. Op internet vliegen de aanbieders van sapjes je om de oren. De prijzen voor een kuur van 3 dagen ligt bij de meeste leveranciers rond de 85 euro. Best duur voor 3 dagen honger lijden toch? En wat nou als het me zo tegenvalt, dat ik na 2 sapjes de moed alweer opgeef? Het leek me dus een veel beter idee om zelf sapjes te gaan maken. Niet alleen voor een sapkuur, maar ook om tussendoor een sapje te kunnen maken. Een slowjuicer van bijvoorbeeld Versapers kost al snel 400 euro. Dat vind ik echt te veel, zeker omdat ik niet wist of ik hem echt zou gaan gebruiken. Daarom koos ik voor deze juicer van Philips. Hoe hij tot nu toe bevalt lees je hier!

Via Bol.com bestelden we de Philips Viva HR1836/00.Zoals altijd bij Bol.com werd hij de volgende dag al bezorgd. We waren niet thuis, maar de overburen hebben hem aangenomen. Die avond kwam de beruchte allesverwoestende hagelbui over ons dorp en terwijl alle buren samen op straat tussen de glasscherven de schade stonden te bekijken, haalde mijn vriend het pakket op bij de overburen.

De Philips Viva HR1836/00 getest!

Een paar dagen later was het tijd om hem uit te proberen. Mijn eerste sapje bestond uit een sinaasappel, een stuk of 6 wortels, 2 cm gember en wat aardbeien die nog in de koelkast lagen. Het werkt heel simpel, je stopt het fruit of de groenten in de opening bovenop het apparaat, je zet de “stamper” erop en zet het apparaat aan. Met de stamper kun je het fruit/groente zachtjes naar beneden drukken en als alles fijngemalen is kun je er een nieuwe lading in doen. Het sap komt langzaam in een dun straaltje uit het apparaat. Van de ingrediënten die ik gebruikte, hield ik 1 glas sap over. Het apparaat perst het sap uit de groenten of het fruit dat je erin doet, en in de opvangbak komt het restant terecht. Dit is vrij droog merk ik. Het voelt nog wel een beetje vochtig, ik denk dat die dure slowjuicers er nog net wat meer sap uit kunnen persen. De kleine oranje bolletjes die je ziet zijn restanten wortel. Toen ik er zo’n bolletje uit wilde halen, viel het uit elkaar. Dus ook daar zit nauwelijks nog sap in. Er zit ook heel weinig smaak aan de pulp, alle smaak is in het sapje terecht gekomen. De pulp kun je overigens gebruiken om bijvoorbeeld in je omelet te doen. Ik heb dat nog niet getest, omdat ik tot nu toe steeds fruit en groenten door elkaar heb gegooid en dat me niet echt lekker lijkt in een omelet… Heel handig: je kunt alles er zo met kleine pitjes en schil in gooien (wel even wassen natuurlijk). Scheelt een hoop snij- en schilwerk, wat je bij de blender wel moet doen.

philips_viva_

Schoonmaken

Je leest vaak dat het schoonmaken van je juicer zo’n tijdrovend karwei is. Ik vind dat reuze meevallen. Je haalt de bovenkant uit elkaar in 5 stukken en die kun je heel simpel afspoelen onder de kraan. Het kan ook allemaal in de vaatwasser. Het ijzeren deel met de mesjes/rasp is wat lastiger schoon te krijgen. Het zijn heel kleine mesjes, waarin inimini stukjes groenten en fruit blijven zitten. Maar met een afwasborstel heb je dat onderdeel ook binnen een minuut weer schoon.

philips_viva_01

Verschil slowjuicer en sapcentrifuge

Waarom is het verschil in prijs tussen een slowjuicer en een sapcentrifuge nou eigenlijk zo groot? Een sapcentrifuge (ook wel juicer genoemd) perst het sap uit groenten en fruit, en een slowjuicer doet dat ook. Het verschil is dat een slowjuicer dit, hoe verrassend, heel langzaam doet. Daardoor blijft er minder pulp over, en de pulp die overlbijft is droger dan die van de sapcentrifuge. Zo haal je dus meer sap uit je groenten en fruit en heb je minder afval. Doordat de slowjuicer zo traag is, ontstaat er ook geen verhitting. Daardoor blijven alle vitaminen en mineralen beter bewaard en is het sap langer houdbaar. Dus je sapjes zijn nog gezonder als je ze met een slowjuicer maakt. Maar voor mij is zo’n ding toch echt te duur!

Wanneer gebruik ik hem?

Ik wil me dus binnenkort een keer aan een sapkuur gaan wagen. Maar tot die tijd gebruik ik hem voor sapjes tussendoor. Hij heeft de afgelopen tijd al regelmatig dienst gedaan in de weekenden. Vaak eten we dan niet zo gezond, zo hadden we twee weken geleden een druk weekend met alleen maar friet en pizza. Op zulke dag is het dan ideaal als je met een sapje toch nog je vitaminen binnenkrijgt. Zo heb ik zondagochtend voor mijn vriend en mij een groot glas sap gemaakt van een (gekookte) rode biet, 2 stengels bleekselderij, 1 sinaasappel, 1 limoen, 2 cm gember en heel wat wortels (ik gok zo’n 300 gram).

philips_viva_4

Ik heb geen ervaring met andere (slow)juicers, maar wat mij betreft is dit een echte aanrader! Hij is nu met korting te koop via Bol.com voor € 69,95.

Benieuwd naar mijn sapkuur? Binnenkort zal ik mijn ervaring erover delen. Maak jij wel eens een sapje? En wat is jouw favoriete combinatie?

Advertenties

4 gedachtes over “Review: Philips Viva HR1836/00 sapcentrifuge

  1. sjennetnie zegt:

    Mijn sapcentrifuge staat te verstoffen op het aanrecht. Heb het ook wel eens geprobeerd, maar er gaat zoooo veel in voor 1 glaasje!
    Rode biet met wortel is trouwens wel erg lekker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s