juice_challenge

Juice challenge: 1 dag alleen maar sapjes

Al een tijdje wilde ik eens een sapkuur proberen, ik wist alleen niet zo goed hoe ik daar aan moest beginnen. Toen kwam ik de Juice Challenge tegen, volgens mij via Facebook. Ik schreef me in via deze website en kreeg een aantal mails, waarin de verschillende sappen stonden uitgelegd. Je kon kiezen voor 1, 2 of 3 dagen. Ik heb gekozen voor 3 dagen en dus alle mails gehad. Uiteindelijk besloot ik te beginnen met 1 dag. Als dat goed bevalt, kan ik altijd nog een meerdaagse kuur doen, of gewoon eens per maand een sapdag inlassen.

In de mails stond handig beschreven wat ik in huis moest halen om de sappen te maken. Dus op zaterdag haalde ik alle ingrediënten in huis, gooide alles in de juicer en zette de sapjes in de vriezer. Zondagavond haalde ik ze er uit en maandag was het zo ver. Weten hoe het ging? Lees dan verder.

Wat heb je nodig?

Voor sapdag 1 heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 3 komkommers
  • Bleekselderij (2 stengels)
  • 1 grote hand spinazie of boerenkool
  • 3 zoetzure appels
  • 2 grote wortels
  • 2 rode bieten (rauw)
  • 1 citroen
  • Stukje gember (1 cm)

juice_challenge

Sap 1, ontbijt

Sap 1 bestaat uit 2 komkommers, 2 appels en een halve citroen. Dit gaf bijna een liter sap wat ik verdeelde over 2 glazen flesjes (Action).

juice_challenge juice_challenge

In de mails staat duidelijk hoe je de sapdag zou moeten doen. Bij het opstaan begin je met een groot glas lauw water, evt met citroen. Uiteraard vergat ik dat dus ik dronk op mijn werk om 8.00 uur maar een glas water (zonder citroen). Een half uur daarna drink je je eerste sapje. Ik had de sappen zondagavond uit de vriezer gehaald, en ze waren nog niet ontdooid. Ik kon dus niet na een half uur mijn eerste sap drinken.

Om 9.00 uur begon ik al te denken aan chocola, havermout en boterhammen (ja, in die volgorde). Dus ik begon maar aan mijn eerste sapje, het was inmiddels voor het grootste deel ontdooid. Het smaakte vooral naar komkommer, en laat ik nou net niet van komkommer houden. Gelukkig gaven de appel en citroen er een fruitig smaakje aan. Het is de bedoeling dat je kauwt op de sapjes. Ik heb het geprobeerd, maar ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe je dat dan zou moeten doen. Ik dronk het dus maar door een rietje, met kleine slokjes die ik steeds even in mijn mond hield voor het doorslikken (ook handig tegen brainfreeze, omdat er nog steeds een ijsbal in het flesje zat). Tussendoor dronk ik nog een kop kruidenthee (detox thee van Zonnatura).

Het klinkt gek, maar na een glas water, een kop kruidenthee en een half flesje sap was het hongergevoel al weg. Om 10.30 kwam de hoofdpijn opzetten, maar ik heb eigenlijk dagelijks wel hoofdpijn dus ik ga er niet vanuit dat het door het niet eten komt, eerder door de warmte.

Om 11.00 kreeg ik toch een beetje honger dus heb ik het tweede flesje van sap 1 gepakt. Ook deze was nog niet helemaal ontdooid. Het hongergevoel zakte wel weer. Inmiddels had ik ook al een liter kruidenthee op en nog steeds geen echt knorrende maag. So far so good.

Sap 2, lunch

Het tweede sapje bestond uit 2 rode bieten, 2 grote wortels en een stukje gember. Ik had alleen kleine wortels in huis dus heb maar een beetje gegokt hoeveel kleine wortels ik nodig had. Uiteindelijk werd het een sapje van zo’n 600 ml.

juice_challenge juice_challenge

Van 12.30 tot 13.00 wandelde ik met een collega, en daarna begon ik aan dit sapje. Oei, wel even wennen! Waar het eerste sapje nog lekker fris was, smaakt sap 2 vooral aards en heel gezond en door de gember ook een beetje pittig. Er zit dan ook geen fruit in dit sapje. Ook deze sap verdeelde ik in 2 delen. De tweede helft zette ik nog even terug in de koelkast. Dit sapje was inmiddels wel volledig ontdooid. De tweede liter kruidenthee stond ook alweer klaar. Eens kijken hoe de middag zou gaan, want ik had inmiddels toch wel een beetje honger en ook gewoon zin om ergens op te kauwen.

Rond 14.00 uur begon ik me een beetje slap te voelen, maar tegelijkertijd ook helder in mijn hoofd. Ik was ook een beetje misselijk, dat tweede sapje vond ik toch echt niet lekker (en ik moest de tweede helft nog opdrinken). Heel af en toe knorde mijn maag, maar het valt me tot nu toe echt heel erg mee met de honger. Om 15.00 uur pakte ik de rest van sap 2. Om 16.00 uur had ik alles op. Nog steeds niet echt honger, maar wel heel veel zin in eten.

Sap 3, diner

Hier zag ik het meeste tegenop. Overdag op kantoor eet ik nooit veel, dus om dat te verwisselen voor een sapje was best te doen. Maar ’s avonds wil ik toch wel graag een bord warm eten of een lekkere salade. Maar helaas, ik moest het doen met 600 ml sap, gemaakt van 1 komkommer, 2 stengels bleekselderij, 1 appel en een halve citroen.

juice_challenge juice_challenge

Eigenlijk was dit tot nu toe het enige echt moeilijke moment. Ik had zoveel behoefte aan eten. Ik denk ook dat het feit dat je het niet mag, maakt dat je het nog liever wil. Dus ik sprak met mezelf af dat ik iets zou mogen eten als ik na het sporten echt honger had.

Ik dronk niet het hele sapje op, omdat ik iets wilde bewaren voor na het sporten. De smaak van deze was ook prima, ondanks de komkommer en bleekselderij, waar ik allebei niet van houd. De appel en citroen maakte het wel weer fris.

Al tijdens het drinken ging het hongergevoel weg. Ik ging op de fiets naar de sportschool en gaf een uurtje steples. Ik bleef nog even hangen om tijd te rekken (thuis voor de tv zitten is vragen om eten!) en was rond 21.00 uur. Inmiddels is het 21.30 en zit ik mijn ervaringen te typen (terwijl er een enorme ontsteking op mijn voorhoofd verschijnt, toch ontgiftingsverschijnselen?), maar is mijn maag ook behoorlijk aan het knorren. Ik zou er nog een liter water tegenaan kunnen gooien, maar ik vind het eigenlijk wel mooi geweest. Ik had al niet verwacht dat ik het zo lang zou gaan volhouden, dus ik ben eigenlijk wel tevreden. Ik ga nu een roerei maken en dan zonder knorrende maag naar bed.

IMG_9172

Al met al viel het me reuze mee. Ik had verwacht veel meer honger te hebben, maar het is vooral het kauwen wat ik miste. En ik miste hartig eten. Ik zou het zo nog eens doen, maar in plaats van stegvig sporten zou ik het dan bij wandelen houden, waardoor ik  de avond ook wel zonder eten door zou komen. Een driedaagse sapkuur is zeker niks voor mij, daarvoor houd ik echt te veel van eten.

Edit: het is nu de volgende dag en ik voel me prima. Ik was ongeveer een kilo lichter dan gisterochtend, maar dat zal er vanavond wel al weer aan zitten. Ik heb wel voor geen meter geslapen. Zou dat komen door die sapdag? Eens op letten als ik besluit het nog eens te doen.

Heb jij wel eens een sapkuur of een sapdag gedaan? En hoe beviel dat?

Advertenties

Een gedachte over “Juice challenge: 1 dag alleen maar sapjes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s