Dam_tot_dam

Dam tot Damloop 2016

Toen in de Followfitgirls groepsapp de vraag kwam welke 2 meiden mee wilden doen aan de Dam tot Damloop hoefde ik niet lang na te denken, ik zei meteen ja. Ook Japke meldde zich aan en Ana liep ook mee (zij had zich zelf al aangemeld).

Japke en ik liepen mee met de bedrijvenrun in het team van Philips. Van Weleda kregen we alle producten uit hun sportlijn (voor een review klik hier) en van Rohnisch kregen we een kledingsetje. Ook kregen we een voetmasker van Glam Glow. Die moet ik nog gaan uitproberen. We liepen voor Orange Babies, waarvoor je een actiepagina kon aanmaken op internet om zo sponsors te verzamelen. Ik haalde € 310,00 op, waar ik heel blij mee was! Iedereen die me heeft gesponsord: heel erg bedankt!

Wat ik van dit populaire hardloopevenement vond lees je hier.

Dam_tot_dam

De voorbereiding

In het PR pakket zat ook een trainingsschema. Dit was echter een schema voor 12 weken, en wij hadden er nog maar 4. Het schema volgen was dus geen optie. Ik besloot dus maar om gewoon elke week 2 keer te gaan hardlopen. Ik loop met gemak 8 km, en ook 10 tot 12 km is meestal geen probleem. Die 16 km zou dan ook wel moeten lukken. Ik had de laatste tijd weinig gelopen, en merkte dat mijn tijd echt achteruit was gegaan. Ik probeerde een paar keer een intervaltraining. Ik ging helemaal stuk! Toen besloot ik dat ik niet op tijd ging lopen, daar had ik toch echt meer trainingstijd voor nodig. Voor de Dam tot Damloop had ik nog wel een keer een afstand van minimaal 15 km willen lopen, maar door de warmte was dat er een week van tevoren nog niet van gekomen. Ik wilde het dan ook het weekend ervoor gaan doen. Helaas kreeg ik het die zaterdag voor elkaar mijn teennagel te halveren en moest ik er even niet aan denken om schoenen aan te trekken, laat staan er 15 km op te lopen.

Vrijdag probeerde ik voor het eerst mijn schoenen aan te doen en liep ik 7 km. Dat ging op zich prima, ook al liep ik traag doordat ik mijn voet niet zo hard neer durfde te zetten als anders. Conclusie: mijn voorbereiding liet te wensen over. Maar ik heb altijd minimaal 1x per week 8 km gelopen, en een uitschieter naar 12 km kostte me ook nooit veel moeite. Die 16 km zou ik met al die toeschouwers en een nieuwe omgeving om mijn ogen uit te kijken toch wel moeten halen, dacht ik zo. Het enige waar ik me een beetje zorgen over maakte was of mijn nagel de hele route zou blijven zitten en of mijn knieën niet zouden gaan protesteren. Op hoop van zegen dan maar! Zaterdag ging ik niet hardlopen, maar wandelde ik een kilometer of 8.

De Dam tot Damloop

En toen was het opeens zondag 18 september! Na een hele periode van (te) warm weer, was het de laatste dagen heerlijk hardloopweer. Ook deze zondag beloofde het weer een mooie dag te worden met een zonnetje en 20 graden. Willem ging gezellig mee naar Amsterdam. We twijfelden of we met de auto of met de trein zouden gaan, toen we erachter kwamen dat er weer eens geen treinen reden op het eerste stuk van ons traject. We gingen dus met de auto. Ik was al vroeg wakker. Heerlijk vind ik het om uitgebreid een ontbijtje te maken. Een geroosterde boterham met 2 roereieren en cheddar werd het. En voor onderweg een bakje aardbeien en een halve liter thee. Ik stopte schone kleren, een flesje water, mijn spibelt, telefoon en oortjes in mijn tas en trok mijn hardloopkleren aan. Ik koos voor een lange hardlooplegging en een mouwloos topje. Achteraf gezien was de lange broek veel te warm.

Dam_tot_dam

We parkeerden in Amsterdam Noord en namen de tram naar Centraal. Daar was het heel druk, overal zag je groepjes lopers met dezelfde shirtjes en een drumband zorgde voor een gezellige sfeer. Nog even naar de wc bij Starbucks (samen met nog 500 lopers) en op naar mijn startvak. Ik startte om 12.15 u in vak groen. Ik had niet verwacht dat ik Japke zou vinden in die mensenmassa (we hadden elkaar ook nog nooit in het echt gezien), maar al heel snel zag ik haar staan. Konden we toch nog samen van start.

De start

De start was erg goed georganiseerd. De vakken waren niet te groot en te vol, en goed afgezet, waardoor telkens elk vak goed kon starten en je elkaar niet al te veel in de weg liep. Wij stonden dan wel redelijk vooraan in het vak. Toen wij van start mochten, hoefde ik ook maar enkele meters te lopen en kon ik eigenlijk meteen al gaan rennen. De start was precies op tijd, dat is ook altijd fijn.

De route

We gingen al meteen de IJtunnel in. Vooraf waren we gewaarschuwd dat je daar het risico loopt te snel te gaan, omdat het bergaf gaat en er geen wind staat. De eerste kilometer duurde lang, iedereen moet nog op gang komen en je wordt aan alle kanten ingehaald, terwijl je zelf ook mensen inhaalt. In de tunnel stond ook weer een drumband, zo leuk!

Dam_tot_dam

Tijdens de hele route stonden echt overal toeschouwers. Er doen 50.000 lopers mee en er zijn 250.000 toeschouwers! Langs de weg, op de viaducten, later ook in hun voortuinen. En overal werd gezorgd voor muziek, water, soms zelfs fruit en mensen die met de tuinslang sproeiden. Ondanks dat het zo warm was, ben ik niet onder het water door gelopen, uit angst voor natte voeten en dus blaren. Er stond zelfs ergens een meneer te zingen, van die gezellige Nederlandse levensliednummers. En tussen de Zaanse huisjes door keek ik mijn ogen uit. De route is echt heel leuk!

Ik had een lekker tempo te pakken en luisterde niet naar de feedback die Runkeeper gaf. Ik wist dat ik langzamer was dan ik had gehoopt, maar daardoor liet ik mijn run niet verpesten. Ik liep heerlijk te genieten van alles wat ik zag en hoorde en dan ook nog met het zonnetje erbij.

Bij 11 km dacht ik dat mijn knie wat begon te zeuren. Ik heb er geen aandacht aan besteed en een kilometer later voelde ik het niet meer. Bij 13 km begon ik al een beetje af te tellen. Ik zag op mijn statistieken dat ik km 13 en 14 het langzaamst heb gelopen.

Dam_tot_dam

De finish

En toen was ik opeens al 15 k verder! Best wel een beetje trots op mezelf, omdat ik zonder fatsoenlijke training toch alvast zonder veel moeite die 15 km had weten te lopen, ging ik met een goed gevoel de laatste kilometer in. Die laatste kilometer blijft toch bij elke run de langste! Maar ook wel een van de leukste kilometers. Hier stond het echt propvol toeschouwers. Vanaf 500 meter staat er elke 100 meter een bordje. Bij elk bordje dacht ik wel even, goh wat is 100 meter eigenlijk ver… Maar toen was daar de finish! Dat gevoel als je de finishboog ziet en weet dat je daar ieder moment onderdoor gaat rennen is heerlijk.

Bij de finish was ook alles weer heel goed geregeld. De hekken liepen nog een heel eind door, waardoor de lopers echt voldoende ruimte hadden om goed uit te lopen, zonder dat er allemaal toeschouwers tussen stonden en je direct stil stond. We kregen een flesje Isostar, een Sultana en natuurlijk onze medaille. Ik belde Willem, die bleek op me te wachten bij het bod Vermiste Personen.

Ik voelde me eigenlijk helemaal niet moe, en ik was ook niet zo knalrood zoals ik eigenlijk altijd ben na het hardlopen. Wellicht toch doordat ik alles wat rustiger had gelopen. Samen gingen we wat drinken en een rondje door Zaandam (lopen ja…). Ik kocht een pakje babydoekjes om mezelf een beetje op te frissen en daarna gingen we thee drinken met worteltjestaart.

Dam_tot_dam

Na een tijdje gingen we nog even kijken naar de binnenkomende lopers. Ik vind dat altijd zo leuk om te zien. De allerlaatste loper werd met heel veel applaus over de finish begeleid. Leuk dat het publiek toch blijft staan als iedereen al binnen is. Dat maakt het voor de laatste lopers ook leuker finishen.

Eindoordeel

In de auto kleedde ik me om en we gingen weer terug naar Amsterdam. Daar aten we een heerlijke pizza bij Buurman & Buurman, lekker buiten op het terras. Wat een heerlijke dag! De volgende dag keek ik op de website van de Dam tot Damloop en zag ik dat mijn uiteindelijke tijd 1.37.05 was. Gemiddeld dus iets meer dan 6 minuten per km, dus net geen 10 km per uur gemiddeld. Het viel me op zich nog niet tegen.

Dam_tot_dam

Mijn eindoordeel is ondanks mijn niet al te snelle tijd super positief! Het is heel goed georganiseerd en het is echt een heel leuke route. Als je hem nog nooit hebt gedaan: zeker doen!

Advertenties

Een gedachte over “Dam tot Damloop 2016

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s