Hoe houd je je aan een eetschema?

Hartstikke leuk zo’n eetschema, maar het kost wel wat voorbereiding. Zo sta ik elke zondagmiddag een voorraadje humus te maken, om mee te nemen naar kantoor. Ook kook ik elke week 4 eieren, zodat ik er elke werkdag eentje heb. Uiteraard vergeet een warhoofd als ik dat regelmatig, waardoor ik ’s nachts mijn bed uit kan om eieren te gaan koken, of zonder eieren de week begin. Ook mijn humus is elke keer weer anders, omdat ik elke keer wel weer een ander ingrediënt vergeet toe te voegen. Deze week was dat citroensap. Ach ja, hij smaakt evengoed nog prima.

Hoe zorg ik nou dat ik zo goed mogelijk voorbereid ben op de week?

Boodschappen doen

Het begint natuurlijk bij een goede boodschappenlijst. Als ik zonder lijstje boodschappen ga doen, kun je er donder op zeggen dat ik minimaal 1 ding vergeet. Zelfs als ik voor 1 ding naar de supermarkt ga, krijg ik het voor elkaar om met een tas vol spullen thuis te komen, maar juist datgene waarvoor ik ging te vergeten. Lijstje dus!

Als je een eetschema aanhoudt, staan er elke dag vaste dingen op het menu. In mijn geval bijvoorbeeld eieren, rijst, rood fruit, yoghurt/Skyr, druiven, humus en rijstwafels. Daarnaast eten we natuurlijk elke dag groenten en een vleesvervanger. Mijn boodschappenlijstje ziet er in grote lijnen dus wekelijks hetzelfde uit.

Ik probeer zelf zoveel mogelijk bij de Lidl in te slaan. Dat scheelt toch weer wat euro’s, en ik vind de kwaliteit er prima. Ik maak altijd een lijstje met 2 helften: de ene helft is voor de Lidl, de andere helft voor Albert Heijn, waar ik de spullen haal die Lidl niet heeft of die ik daar minder lekker vind. Zo haal ik bij Albert Heijn altijd de rijstwafels, omdat die groter zijn en volkoren. Ook Skyr haal ik daar en vleesvervangers. Bij Lidl scheelt bijvoorbeeld het bevroren fruit weer erg in prijs en zijn de verse groenten er altijd erg goed.

Op mijn eetschema staat dat ik dagelijks een eetlepel granaatappelpitjes in mijn yoghurt moet doen. Dat heb ik 2 weken geprobeerd, maar het was zo’n gedoe. Elke keer het gevecht met die granaatappel heeft me maar liefst 3 witte shirtjes gekost. Toen vond ik granaatappel poeder bij de natuurvoedingswinkel. Nu roer ik daar een lepel van door mijn yoghurt.

health_advies_breda_

Ik maak elke week en nieuw lijstje, maar het is ook handig om een vaste boodschappenlijst in je telefoonnotities te zetten. Het handigst vind ik het om 1x per week alles in huis te halen. Omdat wij nooit weten hoe onze week eruit ziet, haal ik niet alle verse producten tegelijk, omdat we dan vaak dingen moeten weggooien. Ik ga tussendoor dus nog wel eens langs de supermarkt voor groenten.

Alles mee naar mijn werk nemen

Op zondag maak ik een bakje humus voor de hele werkweek en kook ik de eieren. Op maandag fiets ik naar mijn werk met een tas vol eten: bakje humus, kleine bakjes yoghurt, rollen rijstwafels, eieren, tomaatjes, ananas, en dan soms nog aangevuld met (zelfgemaakte) snacks zoals dadelnotenballetjes, chocolade (voor als ik echt geen weerstand kan bieden aan mijn chocoladedrang), mandarijntjes en vaak een doosje groene thee of kruidenthee. Dan kan ik de hele week vooruit. Mijn ontbijt maak ik thuis (shake van rood fruit, whey en havermout) en de rest maak ik allemaal op mijn werk.

Mijn ladekastje staat meestal vol eten:

eetschema_2

 

En ook mijn la ligt vol:

eetschema_3

 

Vooruit werken

Ik hou er niet van als eten maken veel tijd kost. Daarom neem ik op maandag dus alles alvast mee, en hoef ik op mijn werk alleen nog maar mijn yoghurt te mengen met chiazaad, granaatappelpoeder en ananas en hoef ik tussen de middag mijn rijstwafels alleen nog te beleggen met humus en ei.

Ook vroeg opstaan is niet aan mij besteed. Hoewel, vroeg opstaan kan ik prima, maar dan niet een uur voor vertrek. Ik word op de een of andere manier altijd 20 minuten voor ik moet vertrekken wakker. Geen tijd dus voor ontbijt, of uitgebreid ontbijt klaarmaken. Daarom zet ik ’s avonds alles alvast klaar. Ik weeg 150 gram bevroren rood fruit en 40 gram havermout af, doe er een schep eiwitpoeder en een beetje kaneel bij, en gooi alles alvast in de blender. Ik zet er ook alvast een shakebeker naast. De volgende ochtend hoef ik er alleen nog maar water bij te doen. Ik zet de blender aan en doe ondertussen mijn schoenen aan, multitasken voor gevorderden ;). Even snel de blender uitspoelen en wegwezen.

health_advies_breda_

Omdat ik ’s avonds meestal 50 gram rijst eet met groenten en een vleesvervanger, kan ik dat ook gemakkelijk vooruit maken. Zo kan ik bijvoorbeeld 200 gram rijst koken en het verdelen in 4 porties. Hetzelfde geldt voor groenten, een paar soorten groenten koken en verdelen in bakjes samen met de rijst. De vleesvervangers bak ik wel liever dagelijks. Die vind ik opgewarmd niet zo lekker. In de praktijk werkt dit preppen voor mij nog niet zo goed. Maar ik denk wel dat het me heel veel tijd (en afwas) kan besparen, dus ik moet het echt eens wat vaker in de praktijk gaan brengen!

Vul je voorraadkast

Wat je ook veel tijd kan besparen is een goed gevulde voorraadkast. Dingen die niet bederven kun je groot inslaan, waardoor je minder vaak boodschappen hoeft te doen en je niet misgrijpt. Wat ik meestal op voorraad heb is rijst, bevroren fruit, havermout, kikkererwten (en soms andere groenten in blik, hoewel ik die weinig eet), asperges in een potje (niet zo lekker maar ik moet ze 2x per week volgens mijn eetschema), uien, knoflook, eieren, Skyr (natuurlijk geen heel grote voorraad, maar zeker voldoende voor een hele week), druiven (ik eet dagelijks 100 gram en haal 2 doosjes van 500 gram per week). Ik heb ook altijd een pakje cheddar (die in plastic verpakte plakjes) in de koelkast liggen, in het weekend maak ik vaak een geroosterde boterham met roerei en een plakje cheddar.

Plan je cheatdays / refeedmomenten

Ik mag (moet!) een keer per week “refeeden”. Dan mag ik 1x een maaltijd van 1000 kcal, of 2x iets van 500 kcal. Daar kan ik de hele week naar uitkijken. Tot nu toe waren mijn cheatdays steeds in het weekend. In het begin van de week bekijk ik mijn planning, heb ik een eetafspraak? Dan wordt die dag mijn refeeddag. Zo niet, dan plan ik samen met mijn vriend een avond waarop we lekker samen uit eten gaan, of een frietje of pizza bestellen. Betekent dus wel, dat ik me de rest van de week aan mijn schema houd. Het lukt me niet helemaal om echt niet te snoepen en geen andere dingen te eten dan op het schema staan, maar het gaat wel heel aardig moet ik zeggen.

health_advies_breda_

Door het plannen van mijn cheatmoment geniet ik daar extra van en is het ook echt niet erg om me de hele week aan het schema te houden. Soms heb ik wat meer sociale momenten, bijvoorbeeld een avondje thee drinken met een vriendin, waar dan meestal wel een koekje of een taartje bij komt kijken, of een glas wijn (of 2…). De eerste weken hield ik me daar heel strikt aan, maar nu probeer ik dan maar de rest van de dag streng te zijn voor mezelf, dan maar even 2x per week iets extra’s.

eetschema_6

Op een cheatdag probeer ik meestal wel om nog iets aan beweging te doen, rondje hardlopen door het bos bijvoorbeeld. De beste combinatie tussen ontspanning en inspanning!

eetschema_4

Zoals je ziet is het volgen van een eetschema dus prima te doen. Het wordt lastiger als je een gezin hebt en je andere gezinsleden het niet zien zitten om elke dag rijst met groenten te eten. Ik ben er nu al een week of 6 mee bezig en het gaat nog steeds prima. De laatste week heb ik me er iets minder streng aan gehouden, dus nu ga ik er weer even goed tegenaan!

Hoe bereid jij je eten voor?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s