nieuwjaarsduik

Nieuwjaarsduik Zandvoort

Gelukkig nieuwjaar allemaal! 2016 ligt alweer achter ons, en hoe kun je 2017 nou beter beginnen dan een duik in de (ijskoude) Noordzee? Klinkt als een slecht plan. En toch –of is het juist daarom– deden we het. Benieuwd hoe dat ging en of het echt koud was? Lees dan verder!

Dit jaar vierden we oud en nieuw met zijn vieren in Zandvoort en Haarlem. We gingen eerst lekker uitgebreid uit eten aan zee en namen daarna een taxi naar Haarlem. We hadden 2 flessen champagne meegenomen en hebben op het plein met champagne vuurwerk gekeken om 0.00 uur. Ondanks de wat regen en mist was dat erg leuk. Daarna zijn we een kroeg in gegaan, waar we het heel gezellig hebben gehad.

De volgende dag was het zo ver… Eerst lekker uitslapen, maar toen moesten we er aan geloven. Het was weer grijs en regenachtig. Een voordeel: het vroor dus niet. We trokken onze badkleding aan, warme kleding er over en wat vuilniszakken, badlakens en dekens in een tas en we waren klaar voor de duik.


Op het strand van Zandvoort stond een tent, met daarin een aantal tafels waar je je kon inschrijven. Je kreeg dan de welbekende oranje Unox muts, die dan ook iedereen meteen opzette (het was er koud genoeg voor!). De sfeer was goed, er stond een groep muzikanten vrolijke muziek te spelen en iedereen stond lekker dicht bij elkaar, om het een beetje warmer te krijgen.

We zochten een plekje om ons uit te kleden en onze spullen achter te laten. We hadden onze telefoons thuis gelaten, om te voorkomen dat ze van het strand gestolen zouden worden. Daarom heb ik weinig foto’s van het moment.

Om 14.00 uur was de duik, en tot 13.45 hield iedereen lekker zijn kleren aan. Langzaam aan begonnen mensen om ons heen zich uit te kleden en op en neer te springen om het iets warmer te krijgen. Ik kreeg het al koud als ik er naar keek… Ik twijfelde nog steeds of ik er wel in zou gaan. Om 13.55 besloten wij om er dan toch ook maar voor te gaan. Eerst schoenen en sokken uit. Ik had er helemaal niet bij stil gestaan dat het strand zo vreselijk koud zou zijn aan je voeten. Zo koud dat het pijn deed. We gingen op een vuilniszak staan en dat scheelde wel iets.

Even voor 2 uur renden wij ook in onze badkleding naar de groep die klaar stond voor de duik. Een deel van het strand was afgezet met linten, daar tussen moest je gaan staan als je de duik ging nemen. We gingen zo ver mogelijk vooraan staan, om er maar zo snel mogelijk vanaf te zijn.

En toen werd er afgeteld en mochten (moesten) we de zee in. Wat een bizarre ervaring, iedereen begon te rennen en te gillen. We hadden een Gopro meegenomen en als ik het filmpje terugkijk, lijkt het meer op een paniekuitbraak dan op iets leuks! Vanwege het koude strandzand waren mijn voeten al bijna gevoelloos geworden, en ook mijn onderbenen voelde ik nauwelijks meer. Sjeela en ik renden hand in hand tot onze heupen het water in. Telden tot 3 en doken tot onze nek onder water, om vervolgens heel snel de zee weer uit te rennen.


De hele duik ging in een flits aan me voorbij. Binnen 1 minuut stond iedereen weer op het strand. Ik kan me niet eens echt herinneren hoe het water voelde. Maar omdat het buiten 1 graad boven nul was en het zeewater plus 7, was het water geen grote shock eigenlijk.

Direct nadat we uit de zee kwamen, begonnen onze benen heel erg te tintelen, alsof er overal steeds heel kleine naaldjes in geprikt werden. Doordat mijn voeten en onderbenen gevoelloos waren, was het aankleden nog best een uitdaging. Er werd snert (van Unox uiteraard) uitgedeeld, maar wij wilden alleen nog maar naar huis. Eenmaal in de auto begonnen mijn voeten te tintelen. Ik werd langzaam weer een beetje warm. Thuis gingen we snel onder de douche en iedereen voelde zich wonderbaarlijk fit. Bij niemand was er een kater te bekennen.

Ik was de hele week al niet fit, en was wel bang dat ik ziek zou worden van ed duik. De hele dag voelde ik me topfit, maar die avond begon ik echt te snotteren en kreeg ik opgezette klieren in mijn keel. Of het aan de duik heeft gelegen weet ik dus niet, de andere 3 hadden nergens last van.

Of ik het nog eens zou doen? Ik vond het een leuke ervaring en ik ben ook altijd de eerste die te porren is voor slechte ideeën, maar ik geloof dat dit een gevalletje “1 keer en nooit meer” was. Tenzij het volgend jaar 25 graden is natuurlijk 😉

Hebben jullie wel eens een nieuwjaarsduik gedaan?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s