Hoe gaat het met mijn eet- en trainingsschema?

In september 2016 ging ik voor het eerst naar Health Advies Breda, samen met Ana, mijn Followfitgirls-blogcollega. De hoofdreden dat ik ging, was omdat ik de laatste tijd niet goed herstelde na het trainen. Ik bleef maar moe en mijn lichaam bleef lang zwaar aanvoelen. Ik wilde daarom graag weten of een goed eet- en trainingsschema daar verandering in kon brengen. Zwier maakte voor Ana en mij een schema, afgestemd op onze persoonlijke situaties en voorkeuren. Ik moest veel meer eten, en vooral meer eiwitten. Ik merkte heel snel resultaat. Mijn eerste meting viel echter tegen, omdat ik in de tussentijd ziek was geweest en op vakantie was geweest. Mijn tweede meting was wel heel goed, mijn vetpercentage was flink gezakt. Inmiddels had ik mijn focus verlegd van herstel naar verlaging van mijn vetpercentage. De vorige meting was helaas weer niet zo goed, ik was toch niet serieus genoeg bezig geweest met mijn eten, waardoor mijn vetpercentage weer was gestegen. Aanstaande zaterdag ga ik weer langs voor een meting, maar hoe is het de afgelopen maand gegaan?

Mijn eetschema

De periode waarin mijn vetpercentage zo goed was gezakt, at ik volgens een carb cycling eetschema. Dan eet je de ene dag relatief veel koolhydraten en de volgende dag relatief weinig. Hier kun je er meer over lezen.  Mijn laatste schema, waar ik nu dus een aantal weken mee bezig ben, is geen carb cycling schema. Ik eet niet heel veel koolhydraten, ongeveer het gemiddelde van mijn hoge en lage dagen. Vorige keer merkte ik dat ik tussen ontbijt niet veel honger had, maar tussen lunch en avondeten wel. Daarnaast had ik moeite met alles wat ik ’s avonds nog moest eten. Daarom heb ik de afgelopen periode een schema gekregen met 3 vaste eetmomenten en 3 opties. De opties mag ik zelf inzetten op momenten dat ik wil. Zo eet ik mijn yoghurt met fruit niet meer rond 10 uur, maar rond 15.30. Als ik later ga trainen en dus laat thuis ben, krijg ik het niet voor elkaar om dan nog een banaan, eiwitshake, yoghurt en fruit te eten (dat zijn dus 2 opties). Een van die opties kan ik dan ook verplaatsen naar een ander moment. Als ik iets wil weglaten dan mag ik de banaan laten liggen.

Vetmeting bij HAB:


Het eetschema is eigenlijk heel goed te doen. Ik hoef geen honger te lijden. Ik vond het bij het carb cycling schema wel lekker dat ik om de dag een high carb dag had, dat voelde echt als lekker veel eten. Nu eet ik elke dag dezelfde voedingswaarden, klinkt misschien saai, maar is wel duidelijk. En het is natuurlijk niet zo dat ik elke dag hetzelfde eet. 200 gram groenten, 35 gram rijst, quinoa of 2 wraps of tacoschelpen en 100 gram vleesvervanger geven alle ruimte om te variëren. Soms heb ik overdag zin in iets met koolhydraten (een boterham bijvoorbeeld), en dan eet ik bij het avondeten minder koolhydraten. De kant-en-klare bloemkoolrijst is dan echt een uitvinding!

Ondanks dat het eetschema echt geen streng schema is en ik geen honger hoef te hebben, lukte het met de afgelopen tijd niet om niet te snoepen. En al die chocolade paaseitjes maakten het er niet gemakkelijker op! Waar is die ruggengraat als je hem nodig hebt…? Ook had ik tot 2 keer toe zo’n ontzettende behoefte aan drop, dat ik een zak heb gekocht en bijna in 1 keer heb leeggegeten. Sorry Zwier.

Mijn trainingsschema

Mijn traininingsschema bestaat uit 3 trainingsdagen. Dag 1 is een push schema, dat houdt in dat de spieren die zorgen voor de wegduwende beweging aan het werk worden gezet (bijvoorbeeld borst en triceps). Dag 2 is een pull schema, dan worden de anterior spieren getraind, de spieren die een trekkende beweging maken (bijvoorbeeld biceps en rug). Dag 3 is een epoc verhogende training. Epoc is de afkorting van Excess Post Oxygen Consumption. Deze training is gericht op het afterburn effect. Dit wil zeggen dat je langere tijd na de training vet blijft verbranden. Belangrijk bij deze training is dat je traint op hoge intensiteit, meer reps doet (met minder gewicht) en minder rust neemt tussen de sets (30 a 60 seconden).


Omdat ik ook 1 avond per week 2 lessen geef en 1 a 2 keer per week ga hardlopen, zijn 3 trainingen per week niet altijd haalbaar. 2 per week is dan ook goed, hoewel Zwier wel aangaf dat 3 trainingen per week al een groot verschil kunnen maken.

Wat is mijn doel en hoe gaat dat nu?

Mijn doel van de afgelopen (en komende) periode is om mijn vetpercentage wat te verlagen. De vorige keer was het iets gestegen, omdat ik te veel had afgeweken van mijn eetschema. Ik was wel netjes bijna dagelijks blijven sporten, maar toch was mijn vetpercentage weer hoger. Zo blijkt maar weer hoe belangrijk voeding is als je bepaalde doelen wil bereiken.

Het doel van de afgelopen paar weken was dus om mijn vetpercentage weer terug te brengen naar waar ik vandaan kwam. Daarvoor zou ik 1,5% moeten verliezen. Ik heb me wel aan mijn trainingsschema gehouden, maar qua eten ben ik wederom niet streng genoeg geweest voor mezelf. Vooral tijdens de paasdagen kwam er heel wat chocola voorbij (met als eindpunt mijn buik). Zaterdag heb ik weer een meetmoment, dus ik ben heel benieuwd. Ik hoop vooral dat mijn vetpercentage niet alweer hoger is geworden dan de vorige keer. Ik snap wel als het niet gezakt is, daarvoor heb ik gewoon niet hard genoeg gewerkt.


Maandag ga ik weer naar Curacao, we nemen daar weer een weekabonnement op de sportschool, maar ons dagelijkse sportrondje kan niet op tegen al het lekkere eten en drinken daar. Wanneer we terug zijn, ga ik er weer lekker tegenaan en hoop ik deze zomer toch eindelijk met een strakke buik in bikini te kunnen. Ik hou jullie op de hoogte!

Sport jij met bepaalde doelen en volg je een schema?

Advertenties

Een gedachte over “Hoe gaat het met mijn eet- en trainingsschema?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s