beugel

Een beugel: mijn ervaring

Een slotjesbeugel, plaatjesbeugel, blokjesbeugel,… Hoe noemde jij hem vroeger? En had je er een? Vroeger stonden mijn tanden nog recht, dus ik hoefde geen beugel. Maar hoe ouder ik werd, hoe schever mijn gebit werd. De twee bovenste voortanden leken steeds verder naar achteren te schuiven. Mijn tandarts gaf aan dat dit vrij eenvoudig op te lossen moest kunnen zijn met een beugel. Ik begon me steeds meer te storen aan die scheve tanden, en doordat ze inmiddels ook wat over elkaar heen schoven, kreeg ik het niet meer heel goed schoon. Ook als ik foto’s van mezelf zag stoorde ik me enorm aan mijn gebit. Ik probeerde meestal maar te lachen zonder tanden, of recht van voren op de foto te gaan, dan zag je het bijna niet.  Ik hoefde dan ook niet lang na te denken en besloot een beugel te nemen.

Ik kreeg een doorverwijzing en ging naar het  Centrum Orthodontie Helmond. Ik was bang dat mijn verstandkiezen getrokken zouden moeten worden, maar dat hoefde gelukkig niet. Omdat het alleen om mijn voortanden ging, had ik aan 6 slotjes voldoende, van hoektand tot hoektand. Mijn voortanden zouden zo naar voren komen. Daarmee zou ik wel en overbeet krijgen. Dat vond ik niet erg, omdat ik erg kleine tanden heb en zo zouden ze wat meer aanwezig zijn.

In december 2015 werd de beugel gezet. Het was eigenlijk zo gepiept en het deed helemaal geen pijn. De slotjes werden op mijn tanden geplakt en daarna werd er een draad in geklikt. De eerste paar uur voelde ik nog niks, maar al snel begon het pijn te doen. Dingen bijten ging bijna niet, dus ik moest een tijdje wat zachtere dingen eten. Gelukkig zaten de slotjes alleen op mijn voortanden, dus kon ik alsnog best veel eten, door het af te bijten tussen mijn voorste kiezen en daarna te kauwen met mijn kiezen. Of kleine stukjes in mijn mond stoppen en zo ver mogelijk achterin kauwen, zodat de voortanden het minste druk voelden. Na een paar dagen trok die pijn weg. Aan de beugel was ik vrij snel gewend. De eerste dagen voelt het vreemd dat er iets in je mond zit, maar dat went snel.


Ik kreeg van bijna iedereen de reactie dat het nooit was opgevallen dat ik geen rechte tanden hebt. Als je onderstaande foto ziet snap ik daar eigenlijk niks van! ik vond mijn tanden aardig scheef staan!


Een tijdje later (ik weet niet meer precies hoe lang het duurde, ik geloof een week of 2), werd de draad wat strakker gezet. Ik kreeg ook elastiekjes om de slotjes heen. Zo ging dat elke zoveel weken, om de beugel telkens wat strakker te zetten. Ik zag al heel snel resultaat, en begon het ook te voelen. Het is een heel gek gevoel als je al jaren gewend bent dat je tanden niet regelmatig zijn, maar dan opeens netjes in een rijtje staan.

Al na een half jaar mocht hij er uit. Ik had op internet gelezen dat de slotjes er met een tang af getrokken zouden worden. Ik begon me al zorgen te maken, zou het pijn doen? En wat als mijn tandglazuur dat niet aankon en er spontaan mee af kwam? Uiteindelijk deed het echt geen pijn. De slotjes werden open geklikt, de draad werd eruit gehaald en de slotjes werden er een voor een af gehaald. Daarna werden mijn tanden gepolijst en kreeg ik zowel boven als beneden een spalk. Beneden heb ik geen beugel gehad, maar is wel een spalk geplaatst om te voorkomen dat mijn ondertanden ook gaan schuiven.  Toen kon ik gaan. De orthodontisten was geloof ik helemaal vergeten me een spiegel te geven, dus ik had geen idee hoe ik eruit zag. Eenmaal buiten ben ik snel met de camera van mijn telefoon gaan kijken. en heb ik natuurlijk een selfie gemaakt.


Het was wel even wennen hoor! Ik was al die tijd heel benieuwd naar het resultaat en ook wel een beetje bang of het niet te ver naar voren zou staan, of dat er geen lelijke plekken zouden achterblijven door de lijm.


Inmiddels is de beugel er alweer bijna 10 maanden uit en ben ik nog steeds blij met het resultaat. Ik vind dat mijn voortanden nu minder klein lijken en ze staan mooi recht. Het staat niet volledig recht,  daarvoor zou 1 tand verwijderd moeten worden, omdat ik anders plaatsgebrek heb. Daarnaast zou mijn kaak gebroken moeten worden om de overbeet te corrigeren. Dat ging mij natuurlijk echt te ver, en de orthodontiste vond het ook niet nodig. Het enige wat wel eens lastig is, is dat ik nu niet meer met mijn voortanden nagels of velletjes kan bijten. Dat haal ik gewoonweg niet. Ach ja, misschien maar goed ook. Ik tandenknars, waardoor mijn voortanden aan de onderkant hol zijn geworden. Door het knarsen moest ik minimaal 1 keer per jaar die vullingen laten vervangen, omdat ik ze om de haverklap verloor. Dat is nu ook een stuk minder. ’s Nachts draag ik een retainer, om te voorkomen dat mijn tanden teruggaan naar hun oorspronkelijke stand. Deze is inmiddels wel al beschadigd door het knarsen. Ik zal hem tienertijd gaan ruilen voor een anti knars retainer.

Heb jij een beugel gehad? Of zou je er op latere leeftijd een overwegen?

Advertenties

4 gedachtes over “Een beugel: mijn ervaring

  1. Thomas zegt:

    Wow, ff serieus ik kom op deze pagina door te zoeken op ‘spalkje’. Maar G wat zie jij er goed uit voor boven de 30? Je lijkt wel 21 hoop dat ik er over 13, op me 30e ook nog zo uitzie. ( Ik bedoel niet die fotos met beugel trouwens lol)

    t ga je goed…!

    • EllenSteuten zegt:

      Het viel mij reuze mee! Geen pijn gehad en binnen een half jaar was ik er vanaf. Als mijn tanden al scheef stonden toen ik jong was, had ik er wel een gehad denk ik. Pas na mijn 30ste gingen mijn voortanden echt behoorlijk schuiven helaas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s