15 weken zwanger: hoe gaat het nu?

In mijn vorige artikel vertelde ik dat ik zwanger ben en hoeveel moeite het me kostte om te gaan sporten. Ik had namelijk ontzettend last van die vreselijke vermoeidheid die eigenlijk iedereen heeft in het eerste trimester (de eerste 3 maanden). Inmiddels is het tweede trimester aangebroken, ik ben nu ruim 15 weken zwanger. Dit trimester duurt ook weer 3 maanden en de meeste vrouwen vinden dit het fijnste trimester. De vermoeidheid wordt namelijk minder en de eerste kwaaltjes verdwijnen. Is dat bij mij ook het geval? Ik beantwoord een paar vragen voor je!

Ben ik bang om niet meer in shape te komen?

Deze vraag heeft niks te maken met het trimester waarin ik nu zit, maar wordt me zo vaak gesteld dat ik er even op in wil gaan. Bijna elke dag krijg ik wel van iemand de vraag of ik nou niet bang ben dat ik dik word of niet meer in shape kom na de bevalling. Ik begrijp niet zo goed waarom deze vraag juist aan mij wordt gesteld (of krijgen alle zwangere vrouwen die vraag?). Ik ben wel bezig met sporten en gezond eten, maar ik ben absoluut niet afgetraind of alleen maar gezond aan het eten. Omdat mijn blog gericht is op een gezonde leefstijl wil ik dat natuurlijk wel waarmaken, maar altijd in een gezonde verhouding met ook ongezond genieten. Ik ga vaak uit eten en snoep elke dag wel wat. Ik ken heel veel vrouwen die er veel meer mee bezig zijn dan ik!

Maar het antwoord op deze vraag: natuurlijk hoop ik na de bevalling weer mijn oude figuur terug te krijgen. Maar ik snap ook wel dat je op je 37ste niet meer het lichaam van een 25-jarige krijgt, en al helemaal niet na een bevalling. Ik had me daar al bij neergelegd en nu nog wat meer. Zodra ik ben bevallen zie ik wel. Zodra het goed voelt zal ik wel weer gaan sporten en ik zal vast wel een tijdje minder gaan snoepen. Voor nu probeer ik zo goed mogelijk voor mezelf te zorgen. Dat betekent in mijn geval wat meer eten en wat rustiger aan doen! Dat zijn dingen waar je niet slank van wordt ;).

Ben ik nog steeds zo moe?

 

De eerste 12 weken was ik echt doodmoe. Zelfs overdag voelde ik me misselijk en draaierig van vermoeidheid. Dat is er gelukkig wel een beetje vanaf. Ik ga nog steeds op tijd naar bed, het liefst voor 22.30 (ook in het weekend). Ik merk ook dat ik na een drukke dag extra moe ben. Maar het lukt me steeds beter die drukke dagen door te komen. Afgelopen week had ik het druk, veel afspraken, leuke dingen doen en stress op mijn werk. Toen ik zondagavond om 22.30 thuiskwam en onder de douche stond, besefte ik me opeens dat ik de volgende ochtend alweer op kantoor zat en eigenlijk te weinig tijd voor mezelf had gehad. Nu is het dinsdag en merk ik dat ik al toe ben aan weekend.

Heb ik nog steeds zoveel honger?

 

Ik heb het idee dat ik niet meer zo veel honger heb als de eerste weken. Of zou ik eraan gewend zijn om extra veel te eten? Ik heb al die tijd gezegd dat ik niet misselijk was, maar als ik nu terugdenk ben ik de eerste 3 maanden toch wel wat misselijk geweest. Ik moest toen elke 2 uur wel iets eten (bv een crackertje), dat heb ik nu niet meer zo. Ik heb nog steeds geen zin in yoghurt als ontbijt, ik heb dan toch wel behoefte aan iets stevigers, dus mijn ochtend begint met boterhammen met pindakaas.

Heb ik bepaalde cravings of dingen die ik opeens vies vind?

 

Echte cravings heb ik geloof ik niet. In ieder geval niet zoals je ooit op tv ziet, “ik wil NU chips”, en dat je man het dan gaat halen. Ik heb een tijdje elke dag van die kleine eierslaatjes gegeten, vooral tijdens het koken. Die eet ik nog steeds (te) veel, maar niet meer elke dag. Ook heb ik veel zin in drop, dat mag je geloof ik alleen niet zoveel eten als je zwanger bent. Waar ik vroeger soms echt chocolade MOEST hebben, kan ik dat nu opeens prima laten staan. Ik eet wel nog steeds meer koolhydraten. Het is alsof mijn lichaam daar echt om vraagt. Ik zal de extra brandstof wel nodig hebben.

Hoe zit het met die emoties?

 

Je hoort zo vaak dat zwangere vrouwen veranderen in emotionele, onredelijke monsters. Valt bij mij mee! Ik barst niet bij elke babypandabeer in tranen uit en ik maak geen ruzie met mij vriend. Het valt me op da ik wel iets feller kan reageren. Als ik bv voor de zeshonderste keer de vraag krijg of ik niet bang ben dat ik dik word (duh, ik ben zwanger, tuurlijk word ik dik), dan kan ik daar wel eens kattig op reageren. En als ik moe ben kom ik ook wel eens pittig uit de hoek. Als ik echt moe ben kan ik wel eens in huilen uitbarsten, dan weet ik me even geen raad met mezelf en baal ik van mijn vermoeide lijf wat ineens niet meer doet wat ik wil. Verder is het ook wel een beetje vervelend dat ik elke dag hoofdpijn heb. Weet iemand of dat nog over gaat?

Hoe gaat het met sporten?

 

Ondanks het feit dat de vermoeidheid wat minder is geworden, lukt hardlopen helaas nog niet. Ik heb het nog een paar keer geprobeerd, maar krijg telkens binnen een paar km buikpijn. Helaas blijft die buikpijn dan ook tot de volgende dag aanhouden. Dus voorlopig laat ik dat maar even. Ik geef nog wel 1 les club power in de week en het lukt me ook er zo nu en dan een mee te doen bij een collega. Ik merk dat wel dat het wat zwaarder is. Ik ben natuurlijk sneller buiten adem, en dan moet ik ook nog het hele uur door die microfoon alles aankondigen en uitleggen. De lunge en buikspieren doe ik half of sla ik over, daarvan krijg ik toch wat last. Zo lang dit gaat, blijf ik het doen. Voor de rest probeer ik te wandelen. Het lukt me wel weer om elke dag mijn dagelijkse 12.000 stappen te halen en voor nu is dat voor mij even voldoende.

Ik hou jullie weer op de hoogte hoe het over een paar weken gaat! Als jullie nog iets willen weten dan hoor ik het graag!

Advertenties

Een gedachte over “15 weken zwanger: hoe gaat het nu?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s