koortslip

Een koortslip, wat is het en wat kun je er aan doen?

Ondanks dat ik een prima weerstand heb en bijna nooit ziek ben, heb ik wel vaak last van een koortslip. Zeker nu de winterperiode er weer aankomt, betekent dat voor veel mensen dat de koortslip weer op de loer ligt. Maar wat is het nou precies en wat kun je er aan doen?

Wat is een koortslip?

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpes simplex virus. De meeste mensen dragen dit virus in hun lichaam, zonder er ooit iets van te merken. Meestal word je als kind al met het virus besmet. Kinderen krijgen dan geen koortslip zoals we die kennen, maar koorts en een branderig gevoel in de mond en opgezwollen lymfeklieren. Dit gaat gepaard met pijnlijke blaasjes in de mond en niet willen eten. De koorts is na een paar dagen weg en de blaasjes in de mond zijn na 10 tot 14 dagen ook verdwenen. Na deze eerste besmetting blijft het virus altijd in je lichaam zitten. Bijna iedereen loopt in zijn kindertijd het virus op, maar slechts een klein deel blijft daarna last van koortslippen krijgen. De koorts en opgezwollen lymfeklieren komen niet terug, maar het virus zal zich van tijd tot tijd uiten in een koortslip. Ik ben helaas een van de “gelukkigen” die af en toe met zo’n pijnlijke lip rondloopt. Een koortslip uit zich in pijnlijke blaasjes op de lip. Ik merk zelf dat ik me dan vaak ook niet lekker voel.

Precies toen ik een bruiloft had was het weer zo ver:

Waardoor wordt een koortslip veroorzaakt?

Als het herpes simplex virus inactief in je lichaam zit, kun je een koortslip krijgen wanneer je een verlaagde weerstand hebt. Zelf krijg ik ook meestal een koortslip als ik teveel zon heb gezien. Meestal in het begin van de zomer of tijdens een zon- of wintersportvakantie. Nu ik zwanger ben is mijn weerstand beduidend lager en heb ik de afgelopen 5 maanden al 2x een koortslip gehad.
Behalve tijdens de zwangerschap kun je ook een lagere weerstand hebben als je stress hebt of vermoeid bent, of tijdens je menstruatie. Ook als je niet voldoende vitaminen binnenkrijgt kan je weerstand verminderen.

Is een koortslip besmettelijk?

Een koortstlip is besmettelijk zolang de blaasjes vochtig zijn. Het virus kan dan worden overgebracht door zoenen, maar ook doordat iemand met zijn vingers aan zijn koortslip heeft gezeten en je een hand geeft, of wanneer iemand met een koortslip aan een glas heeft gedronken wat vervolgens niet goed is afgewassen. Ook als je je gezicht hebt gewassen en met een handdoek afdroogt, zit het virus aan de handdoek. Let dus op dat je deze vaak wast, dit geldt ook voor je beddengoed. Als de blaasjes zijn opgedroogd is een koortslip niet meer besmettelijk.

Waarom is een koortslip gevaarlijk voor baby’s?

De besmetting met het herpes simplex virus is gevaarlijk voor baby’s, omdat hun afweersysteem nog niet volledig is ontwikkeld. Besmetting met het virus kan daardoor onder andere hersenvliesontsteking veroorzaken, waaraan een baby zelfs kan sterven. Ga dus niet op kraamvisite als je een koortslip hebt! Als je net bent bevallen, kan het gebeuren dat je een mondkapje moet dragen totdat de koortslip over is. Als de moeder zelf besmet is met het herpes simplex virus, bouwt de baby tijdens de zwangerschap al extra antistoffen op. In mijn geval dus een positief punt aan al die koortslippen!

Hoe voel je een koortslip aankomen en hoe uit het zich daarna?

Meestal begint het met een kloppend/zeurend gevoel in de lip. Bij mij komt het altijd op dezelfde plek terug. Al heel snel voel je dat je lip daar wat dikker wordt en vormt zich een blaasje. Bij mij het eigenlijk bijna altijd zo, dat deze eerste prikkels ’s nachts zijn en ik ze dus niet merk en wakker wordt met een blaasje. Als je het wel aan voelt komen is het slim om direct bij die eerste prikkel al te beginnen met de behandeling. Mijn voorkeur heeft dan de Herpotherm, maar daarover later meer.

Als er eenmaal blaasjes op je lip zitten, is het vooral een kwestie van afwachten tot het voorbij is. De blaasjes zullen op een gegeven moment openbarsten en gaan indrogen. Dan komt er een korst op die er na een paar dagen af gaat. Al met al duurt een koortslip van begin tot eind bij mij meestal een kleine 2 weken.

Wat kun je doen om een koortslip te voorkomen?

Helaas blijft de kans bestaan dat de koortslip steeds terugkomt als je er eenmaal een hebt gehad. Je kunt wat maatregelen nemen om de kans te verkleinen:

–          Zorg voor een goede weerstand. Dus gezond eten, genoeg bewegen en proberen stress te vermijden/verminderen. Ook is voldoende slapen goed voor je weerstand.

–          Bescherm je lippen tegen de zon. Ik gebruik een lippenbalsem met zonnefactor, momenteel heb ik er een van Elisabeth Arden, maar duik een plaatselijke drogist in en je vindt er vast een. Zeker als je de zon in gaat (let op: ook de winterzon is verraderlijk!) smeer je je lippen goed in.

–          Zorg voor een goede hygiëne als iemand in je directe omgeving een koortslip heeft. Zorg dsat degene met koortslip andere handdoeken gebruikt en was telkens goed je handen en de glazen en bestek.

Welke behandelingen zijn mogelijk als je een koortslip hebt?

Als je dan toch een koortslip krijgt, zijn er verschillende middeltjes die je kunt gebruiken om er sneller vanaf te komen. Deze manieren heb ik allemaal geprobeerd:

Cremes

Er zijn verschillende antivirale cremes te koop bij de drogist en apotheek. Zo heb ik zelf heel wat tubetjes Zovirax versleten. Voor mijn gevoel hielp dat niet. Cremes op basis van zink lijken bij mij beter te helpen. Daarom heb ik altijd een potje Sudocrem in huis. Voor ik ga slapen een dikke laag erop en de pijn wordt meteen verzacht. De blaasjes lijken er sneller door uit te drogen.

Patches

Toen ik de moed had opgegeven dat koortslipcremes iets voor me deden, ben ik overgestapt op patches. Door een patch op je lip te plakken, is het blaasje meteen minder zichtbaar. Het verzacht ook meteen de pijn. Het enige nadeel wat ik steeds ondervond, was dat wanneer ik de patch eraf haalde, ik ook een stukje huid meetrok. Dat veroorzaakte dus elke keer een wondje. Pijnlijk en niet fraai. Ik weet dat je de patches er pas af moet halen als ze vanzelf loslaten, maar als de randen los zitten pulk je hem er uiteindelijk toch af.

L-Lysine

Ik heb altijd een pot L-Lysine tabletten in huis (te koop bij o.a. De Tuinen). L-Lysine is een aminozuur (eiwit) dat nodig is voor het aanmaken van antilichamen, enzymen en hormonen die helpen virussen te weren.  Deze stof kan je lichaam zelf niet kan aanmaken. Je krijgt het binnen door voeding, het zit bijvoorbeeld in vis, rood vlees (en laat ik nou net vegetariër zijn) en zuivelproducten (die ik ook vrij weinig eet) en eieren. L-Lysine is de tegenhanger van arginine. Deze 2 stoffen moeten in balans zijn. Wanneer je in verhouding meer arginine hebt dan L-Lysine, wordt de kans op een koortslipuitbraak vergroot. Arginine zit onder ander in noten, pinda’s, zaden, spinazie en soja. Je kunt je voorstellen dat bij mij als vegetariër deze verhouding al snel zoek is. Wanneer ik een koortslip heb (of liever nog als ik hem voel aankomen, of als mijn weerstand lager is) slik ik een dubbele dosis L-Lysine tabletten. Soms voorkomt dit een uitbraak.

Alcohol

Alcohol werkt uitdrogend, waardoor het virus doodgaat. Je kunt het bij de drogist kopen. Ik neem altijd een flesje van 70%. ’s Avonds en ’s morgens maak ik mijn koortslip voorzichtig schoon en dep er dan alcohol op met een wattenschijfje. Daarna doe ik er evt een creme op.

Herpotherm

Mijn laatste ontdekking is de Herpotherm. Sinds ik deze heb ontdekt zit hij echt altijd in mijn tas. Hij heeft al heel wat keren mijn lip gered van een enorme uitbraak. Ik moet zeggen dat ik sceptisch was toen ik er over las, maar door de goede ervaringen die ik las op internet besloot ik er een te bestellen. De Herpotherm is een apparaatje wat iets groter is dan een lipstick. Wanneer je een koortslip voelt aankomen, druk je op het knopje, zet hem tegen je lip en wacht 4 seconden. De Herpotherm wordt dan 51 graden Celcius. Deze temperatuur zorgt ervoor dat het virus wordt gedood. Als je er op tijd bij bent, dus direct bij de eerste tinteling, kun je een koortslip volledig voorkomen. Maar bij mij begint het op de een of andere manier altijd ’s nachts en mis ik dus die eerste tinteling.
Je kunt hem ook gebruiken als je al een koortslip hebt. Ook dan wordt het virus bestreden en zal je koorstlip sneller weg gaan. Ik heb het idee dat mijn koortslippen minder groot en heftig zijn sinds ik de Herpotherm gebruik, en dat ze sneller over gaan. Het blijft een paar dagen afzien, maar waar het voorheen wel 2 weken duurde, ben ik er nu met een week wel weer vanaf.

Ik gebruik de Herpotherm bij een uitbraak verschillende keren per dag. Ik mag graag overdrijven en ben de eerste dagen echt wel elke 2 uur met dat ding in de weer. Omdat het best warm wordt, voel je wel even. Het doet niet echt pijn, en het is binnen 4 seconden weer voorbij. Ik vind dat direct na gebruik de pijn ook wat wordt verzacht. Overdag gebruik ik nu alleen de Herpotherm, ’s nachts maak ik de koortslip schoon met alcohol en smeer ik er een flinke laag Sudocrem op. Op deze manier ben ik het snelst van mijn koortslip af.

Je kunt Herpotherm onder andere kopen bij voor koortslipweg.nl 35 euro.

Wat is jouw remedie tegen een koortslip?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s