De laatste loodjes: 34 weken zwanger

De laatste loodjes! Mag je dat al zeggen als je nog bijna 6 weken moet? Ik ben in ieder geval aan het aftellen, volgens mijn app duurt het nog 39 dagen tot de uitgerekende datum, dus ik vind dat aftellen wel mag. Afgelopen zondag was ik 34 weken zwanger. Hoe gaat het nu met mij?

Het derde trimester

Ik zit al lang en breed in het derde trimester en ik kan nog steeds zeggen dat ik me fitter voel dan ik had verwacht. Het eerste trimester was ik extreem moe en ik had gelezen dat je in het derde trimester weer last van vermoeidheid zou kunnen krijgen. Tot nu toe valt het me erg mee. Ik merk de laatste weken dat ik na een lange werkdag wel moe ben en dat ik op vrije dagen bewust voldoende tijd voor mezelf moet plannen. Maar die extreme vermoeidheid zoals ik de eerste 15 weken had is vooralsnog gelukkig nog niet teruggekomen.

Een spannend moment: ctg scan

Verder heb ik weinig kwaaltjes. Ik heb al tijden amper rugpijn gehad, behalve wanneer ik echt teveel heb gelopen of te lang heb gezeten. Toch ben ik echt helemaal klaar met de zwangerschap. Ik vind het al vanaf het begin totaal niet leuk. Ik voel me een ander mens, zowel mentaal als fysiek. Wat mij betreft mag dat snel over zijn!

Ik heb de baby nooit echt goed voelen bewegen, dat schijnt te liggen aan de voorliggende placenta. Toch voelde ik elke dag wel een paar keer zachte tikjes. Vrijdag aan het eind van de middag besefte ik me opeens dat ik al 24 uur niks had gevoeld. Ik belde toch maar even met de verloskundige die meteen langskwam om naar het hartje te luisteren. Ze verwees me door naar het ziekenhuis (dat is standaard wanneer je minder leven voelt), waar ik een uur aan de ctg heb gelegen. Alles was prima en volgens de gynaecoloog was het een erg beweeglijk kindje. Heeft die baby ons toch mooi al maanden voor de gek gehouden… Wij maar denken dat we een rustig kind krijgen! Ik voel er blijkbaar gewoon niks van. Daarna werd er nog een echo gemaakt, waaruit bleek dat ze opeens toch uit de stui was gekomen, waar ze al sinds week 20 in lag. Had ik ook al niks van gemerkt. Zaterdagochtend moest ik nog een keer aan de ctg en wederom was alles prima.

Sporten tijdens het derde trimester

Ook probeer ik nog steeds regelmatig te sporten. Ik merk dat ik moet opletten dat ik niet teveel doe. Zo heb ik mezelf een keer voorbij gelopen toen ik 2 avonden achter elkaar lesgaf. De tweede avond was ik al moe, en de volgende ochtend heb ik een half uurtje vrij moeten nemen op mijn werk, omdat ik zo moe was. Dat blijkt tegenwoordig dus toch te veel. Maar goed, dat weet ik nu dus en ik houd er nu rekening mee. Inmiddels is de baby ook zo groot geworden dat ik steeds minder lucht krijg. Ik merk ook dat ik wat minder gewicht kan hebben bij krachttraining. Ik haal het de laatste weken ook niet meer om 3x per week te gaan sporten. Ik probeer dat wel een beetje te compenseren met wandelen.

Volgende week dinsdag geef ik voor het laatst mijn club power les. Precies zoals ik had gehoopt heb ik dan tot 35 weken les kunnen geven. Daarna begint mijn verlof en vind ik het ook wel lekker om geen verplichtingen meer te hebben en zelf te bepalen of het goed genoeg voelt om te gaan sporten. Een uur lang op volle kracht en daarbij ook het hele uur praten is toch echt wat anders dan een half uur tot 3 kwartier op eigen niveau krachttraining of cardio doen.

Wat zijn mijn plannen voor de komende weken?

Omdat ik merk dat ik de laatste tijd wel klaar ben met mijn werk en alles over wil dragen voor ik echt verlof heb, ben ik vaak wat gestrest. Omdat ik ’s ochtends doodmoe wakker word, begin ik sinds deze week een half uurtje later, om 8.30. Dat scheelt een heleboel vind ik! Volgende week wil ik dan ook aan het eind van de dag wat verlof opnemen. Ik merk dat 8 uur per dag zitten toch wel pittig is.

Qua sporten hoop ik de laatste weken ook nog in beweging te kunnen blijven. Ik ga mezelf niet dwingen, maar ik kijk wel hoe het gaat. Als ik niet meer hoef te werken, houd ik daar ook meer tijd voor over en hoef ik me niet te haasten. Dan kies ik de rustige momenten om naar de sportschool te gaan. Dan voorkom ik meteen al die opmerkingen, want die blijven toch nog steeds komen. Blijkbaar maken mensen zich zorgen dat de baby er vanzelf uitvalt als ik ga sporten ;). Was het maar waar!

Het enige wat nog een probleem kan zijn is mijn sportkleding. Ik heb mezelf tot nu toe in normale sportkleding weten te proppen. Broek een maatje groter en dan de bank onder mijn buik gedragen en een extra lang shirt (wel een sportbh in 2 maten groter dan normaal). Maar ik merkte gisteren dat die kleren nu toch wel echt te klein worden. Om nou voor een maand nog een positiesportbroek te gaan kopen gaat mij te ver, dus ik moet nog even kijken hoe dat gaat. Als de zon zo lekker haar best blijft doen, hoop ik ook regelmatig te kunnen gaan wandelen.

Ik ben benieuwd wat mijn lichaam doet als ik met verlof ga. Maak ik dan weer een groeispurt? Ik hoop het niet, nog meer kilo’s kan ik echt niet aan! Hoewel ik daar niet onderuit zal komen vrees ik.

Ik hou jullie op de hoogte!
Hoe ervaarde jij jouw laatste loodjes?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s